Benvinguts al blog de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà

Blog de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà

diumenge, 29 de juliol de 2012

SOBRE L'INCENDI QUE HA ASSOLAT L’ALT EMPORDÀCOMUNICAT SOLIDARIPrimer de tot i abans de qualsevol altra consideració, vull lamentar profundament la pèrdua de vides humanes com a conseqüència dels incendis que varen afectar la nostra comarca de l’Alt Empordà, vides irreemplaçables que tenyeixen de dolor als seus familiars, coneguts i  nostra comarca
Vull expressar la més sentida solidaritat i dol amb els seus familiars.

També vull lamentar la pèrdua de vivendes, d’explotacions agràries i ramaderes amb les seves eines, bens que suposen l’esforç d’una vida o de generacions familiars que ara s’han malmès en poques hores i que en  molts casos en eren l’únic mètode de supervivència per als afectats.
Tant de bo els nostres governants, per una vegada, sàpiguen trobar les línies que els ajudin a retrobar la normalitat lo més urgentment possible.
 
Valorar la pèrdua de paisatge que ha sofert la nostra comarca, fet que a curt termini pot impactar negativament en el sector turístic, a banda del impacte emocional que hem sofert tots els empordanesos en veure com un núvol de foc, fum i cendra, tal com genet de l’apocalipsi desbocat i foll ho arrasava tot.

Agrair i valorar enormement l’esforç i tenacitat sense reserves i defalliment que han mostrat el bombers d’aquí i terres llunyanes, així com els voluntaris per apagar el foc.
No obviaré que els cossos de les administracions públiques es troben immersos en retallades dels seus sous, cosa que no ha impedit la seva entrega en els moments de lluita fins a tenir-lo absolutament dominat.
Potser és moment perquè aquells que assenyalaven amb dit acusador als treballadors públics davant aquesta crisis econòmica, ara reflexionin.
A títol personal, aplaudeixo la iniciativa `de creació de l’associació Bombers per a la Indepedència.


PRIMERES VALORACIONS DE L'IMPACTE SOBRE L’ESPAI FLUVIAL.


En les primeres valoracions de camp, he observat que el foc ha afectat bàsicament la conca del riu Llobregat des de la part alta de La Jonquera fins a Vilarnadal, i La Muga des de peu de la presa de l’embassament de Boadella fins a Pont de Molins.

Tots els afluents de dits rius en els àmbits esmentats en que no dominava un  bosc de galeria format per espècies típicament de ribera, han estat greument impactats i pràcticament reduïts a cendra.
Ara bé, en aquest mar monocromàtic  en el territori en que només impera el negre de troncs cremats i gris de cendra, és on dibuixa una línia verda del bosc de ribera que ha aguantat, en general, l’impacte de les flames.


VERD RESISTÈNCIA


Davant una vista general, certament sobta que els bosc de ribera d’ambdós rius és allò que ha resistit millor el pas desbocat de les flames, ja sigui perquè el seu entorn és més humit, ja sigui potser perquè aquests arbres tenen un major contingut en aigua.

Ara bé, si hom afina el zoom, veu que el foc ha mossegat aquí i allà el bosc de ribera imprimint doloroses ferides, principalment a La Muga, just en les zones de pesca controlada que gestiona la nostra societat de pescadors.
De totes maneres, no vull ser pessimista donat el context en que ens trobem, doncs és major el percentatge no afectat i que la capacitat de regeneració que té el bosc de ribera, farà que aquest es recuperi ràpidament.
UN MAR DE CENDRA I SÒL EXPOSAT A LA EROSIÓ


Per altra banda, si em preocupa ara mateix la cendra i el sòl exposat a erosió que envolta els nostres cursos fluvials, efectes que ara dependran de com siguin les precipitacions a venir.
Fora de desitjar petites pluges, suficients per a la germinació d’herba que fixi la cendra i el terra, però insuficients per arrossegar dits elements envers els cursos fluvials.

En el cas de La Muga, una pluja de certa intensitat no seria preocupant si es produeix en el context actual de cabals alts, donat que la cendra arrossegada que potencialment podria acidificar l’aigua, quedaria diluïda.Ara bé, si això es produeix en un context de cabals baixos, la situació podria ser diferent, i cal saber que l’acidificació de l’aigua potencialment pot tenir efectes sobre la comunitat de peixos i macroinvertebrats.

També preocupa l’arrossegament de terres, elements que podrien sedimentar i homogeneïtzar la llera, efecte que comportaria la pèrdua de diversitat d'habitats per colgament, mosaic que ens cal per a refugi de les comunitats de fauna i per a la fresa dels peixos.


Aquests si que podrien ser efectes negatius que s’allargarien molt més en el temps, doncs els fins sedimentats a la llera són molt més difícils de posar en moviment de nou, malgrat es vagin repetint episodis de revingudes que imprimeixin energia renovadora al riu.

Estem en un espai de clima mediterrani i l’experiència viscuda en altres grans incendis com el que ens ocupa ens diu que el foc dona pas a una tardor amb riuades d’efectes devastadors.
Desitjo que aquesta vegada això no sigui així.

Josep Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada