Benvinguts al blog de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà

Blog de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà

dijous, 5 de febrer del 2009

Embassament de Boadella - Darnius... petita història

Com que he trobat un parell de vídeos al youtube, tant interessants com rars, de la construcció de l’embassament de “Boadella”, he cregut interessant penjar-los en el blog.

La presa té una alçada d’uns 60 metres, l’amplada de la corona és de 230m, cobrint unes 100 Ha, quan és ple, i pot emmagatzemar 62.000.000 de m3 d’aigua
Aquesta es va construir entre els anys 1962 i 1969, per regular les revingudes de La Muga, abastar d’aigua la ciutat de Figueres i unes 10.000Ha de la plana de l’Empordà. Més tard s’hi va incorporar una central elèctrica, amb capacitat de produir uns 8.000.000 Kwa any.
Curiosament, tot i que el seu emplaçament es troba en el t.m. de Darnius, tots aquests anys s’ha conegut com a l’embassament de Boadella, degut a l’estació d’aforaments que es troba riu avall.
Com anireu observant en aquest blog, jo prefereixo anomenar-lo “embassament de Boadella – Darnius”.

La construcció d’aquesta infraestructura va suposar un notable canvi en el paisatge de la zona, creant-se així un nou ecosistema artificial,que no tan sols ha tingut incidència en la zona inundada, sinó també aigües avall.
D’aquesta manera, per la banda d’aigües amunt de la presa, a les valls inundades de La Muga i l’Arnera, allà on abans les especies piscícoles principals eren la bagra, l’anguila, el barb de muntanya i la truita comuna, va començar a ésser ocupat (per acció de l’home) per luciperques, lucis, perques, perques americanes i molts d’altres.


Aigües avall de la presa, el règim natural de cabals circulants per La Muga s’ha invertit, augmentant aquest a l’estiu davant la demanda d’abastament del regadiu, mentre que al hivern es redueix amb la finalitat d’emmagatzemar-la en previsió de poder satisfer les demandes de l’estiu següent.
Així mateix, l’aigua freda que s’allibera del fons de la presa, permet que aigües avall d’aquesta hi puguin viure truites comunes i irisades, entre d’altres espècies piscícoles.


En un dels vídeos, podreu veure quan s’abocaven part dels 150.000 m3 de formigó que es van emprar per a la seva construcció, mentre que a l’altre podreu veure l’explotació de la cantera existent, a peu del camí que va de la presa gran a la presa petita, i que abastava de pedra l'obra.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada