Benvinguts al blog de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà

Blog de la Societat de Pescadors Esportius de l'Alt Empordà

dijous, 12 de juny del 2014

El Govern de la Generalitat privatitza el cànon de l’aigua, deixa inviable l’ACA i deixarà d’invertir 3.900M€ fora de l’AMB


Publicat el 11 de juny de 2014 per 
0

El Govern de la Generalitat privatitza el cànon de l’aigua, deixa inviable l’Agència Catalana de l’Aigua i deixarà d’invertir 3.900M€ fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

En la sessió d’avui del Consell Executiu, el govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat un decret llei que, sota una falsa aparença d’un nou model de sanejament d’aigües residuals a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, no fa sinó encobrir la privatització d’una part important del cànon de l’aigua, el principal ingrés de l’Agència Catalana de l’Aigua.
L’acompliment del dèficit pressupostari per part del govern de la Generalitat de Catalunya ha tornat a agafar el cicle de l’aigua com a boc expiatori. Si l’any 2012 obtingué 1.000M€ per la concessió del servei d’Aigües Ter-Llobregat a l’empresa Acciona –una concessió que és als tribunals de justícia-, ara pretén obtenir-ne 800M€ més a compte de cedir les instal·lacions de sanejament d’aigües residuals urbanes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquests 800M€ que el portaveu del govern, Francesc Homs, ha considerat com un ingrés als pressupostos de la Generalitat no són res més que un préstec a canvi de què l’ACA traspassi 150M€ durant 30 anys a l’AMB, en concepte de cànon de l’aigua a l’AMB que paguem tots els usuaris.
El traspàs d’aquests 150M€ suposa que l’ACA només ingressarà de l’ordre de 250M€ anuals en concepte de cànon de l’aigua a tot Catalunya, davant els 400M€ actuals. Veurà francament limitada la seva capacitat d’ingrés durant 30 anys i, en conseqüència, la seva capacitat d’invertir i explotar en depuradores arreu del territori català. A més a més, la capacitat d’intervenció en la planificació, regulació, ordenació, inspecció i control del cicle de l’aigua a l’AMB estarà en mans no pas de l’autoritat pública de l’aigua, sinó de l’empresa mixta metropolitana constituïda en un 85% per Agbar-Suez i en un testimonial 15% per l’AMB.
Les despeses ocasionades per al funcionament i manteniment ordinari de les instal·lacions de sanejament de l’AMB (depuradores, col·lectors, estacions de bombament, tractament de fangs, etc.) són de l’ordre de 20 M€/any. És evident, doncs, que l’AMB és una zona territorial excedentària, ja que, la despesa d’explotació dels seus sistemes de sanejament (20M€/any) és molt inferior als ingressos que genera (150M€/any). Aquesta diferència és la que ha permès històricament, des de la creació de la Junta de Sanejament, la construcció i explotació de depuradores d’aigües residuals arreu de Catalunya. Unes depuradores que, sense cap mena de dubte, han millorat la qualitat dels nostres rius inclosos els que desemboquen en l’AMB (Besòs, Llobregat, Tordera).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada